Uvod • Vraćanje korijenima

Upitan od mojeg prijatelja Ivče, bi li htio nešto reći o njemu i njegovoj umjetnosti, sa zadovoljstvom sam prihvatio i početi ću ovako;

Sjećam se njega kako ide naokolo s blokom i olovkom u ruci, zapisuje, ne riječi nego slike. Sjećanje, jer su njegovi crteži zaustavljeno sjećanje na gomjogradska dvorišta, haustore, brave, ključanice i lateme i slika zaustavljena na papiru, koja je sugestija i ne samo sugestija, nego i virtuozni sukus pokreta ruke.

Ivica kao samozatajni zapisivač, sigurnošću svoje olovke i kista, pruža svu strastvenost prizora, koji i njega, jednako kao i nas, zaokupljaju, pa ih u sebi nadopunjavamo kao u nizu brojnih nasuprot postavljenih ogledala.

Ovaj retrospektivni umjetnikov slikarski zapis izraz je duboke privrženosti motivima koji su se filigranski urezali u najintimnije kutke autorove ljubavi prema njemu najdražim trenucima njegove mladosti i zrelijeg života.

Baudelaire je jednom rekao: «Sav vidljivi svijet je riznica slika i znakova, kojima će mašta dati odgovarajuće mjesto i vrijednosti i koje će mašta preobraziti.» Ako je tako, uzaludno je samo ga preslikavati, jer svijet umjetnosti je svojevrsna slika zbilje u ogledalu umjetnikove duše. Transkripcija viđenog koja predmetima svakodnevice pridaje auru začudnosti obogaćene autorovim vizijama. Upravo pred sobom imamo autora koji je udahnuo svoju senzibilnost svojim djelima, uvodeći nas svojim specifičnim likovnim izrazom u njegovo viđenje svijeta.

Ivica Drusany-Ivča postojano i sukcesivno, korak po korak izgrađuje svoj vlastiti autentični umjetnički svijet, čitljiv, zaokružen i prepoznatljiv. Njegova je umjetnost stoga crtački visoko dotjerana i znalački izbalansirana.

Promatrajući Ivčine slike, uvijek ćemo uočiti dosljednost stilskih formacija, geometrijski konstrukt, te posvemašnju harmonizaciju crteža i boje. Doživljaj viđenoga, kao i strukturne značajke kojima će predmet biti obilježen za Ivču su podjednako važne. Jer su njegove slike ipak hommage predmetnosti. Sve su stvari naslikane s nakanom da se otkrije njihovo jasno predmetno značenje.

Jednostavnost pristupa motivima proizlazi iz smirenog promatranja. On nije samo majstor percepcije motiva, nego i tumač istih. Zato Ivčin duhovni napor da predmet uzdigne do simbola čiste ideje, ili da ga obogati asocijacijama je sa- svim razumljiv. Gledamo, dakle, autorove slike i osjećamo genezu ovog osobnog likovnog izraza, koji je izgrađen isključivo vlastitim impulsom.

Vizualno, odražava nenametljivu lakoću i virtuoznost u crtežu u odnosu svijet- loga i tamnoga i ujedno korektno poštivanje kompozicijskog sklada, jer je njegov grafički izraz kompletan i postignut posebnim finim rasterom.

I hodajući gomjogradskim ulicama on nastoji utkati svoj trajni i vječni pečat o tihoj i neprimjetnoj eroziji postojanja, kao bitan dokaz, da ništa nije vječno osim sjećanja.

Dr. Nikola Grozdanovski-Kole
slikar

Objavljeno

Kontakt